Hendrik van Benthem
By Roos | August 20, 2020 | 0 Comments

Trickle & Hendrik van Benthem

Hendrik van Benthem is de co-founder van het innovatieve fashion label Maium. Het aanbod van stijlvolle regenkleding voor op de fiets vond hij simpelweg te beperkt dus kwam zijn eigen brand tot leven. Bij Maium speelt diversiteit een grote rol. Ongelijkheid rechttrekken zit volgens hem niet in het positief discrimineren, maar juist in het elimineren van de vooroordelen.

Het publieke debat
,,Ik zit in een denktank voor sociale problemen waar ook dit onderwerp behandeld wordt. Ik vind discriminatie op de arbeidsmarkt een bijzonder interessante materie. Daarbij vind ik ook dat het publieke debat de laatste tijd erg heftig is. Ik begrijp dat niet zo goed. Ik denk dat wanneer twee mensen met elkaar praten, ze er wel altijd uit komen. Social media draagt in dit geval zeker niet bij aan de juiste oplossing, als je het mij vraagt.”

Wat ik nou bijzonder mooi vind aan wat Trickle doet, is dat jullie proberen de gelijke kansen te stimuleren en waarborgen. 

Positieve discriminatie is niet de oplossing
,,Een eeuwenoude discussie over het rechttrekken van ongelijkheid gaat over of je eerst moet kijken naar gelijke uitkomsten of gelijke kansen. Heel veel mensen zijn het erover eens dat je gelijke kansen moet bieden. Een in mijn ogen verkeerd resultaat van die denkwijze is ‘positieve discriminatie’. Er zijn twee redenen waarom ik daar niet in geloof: Ik vind het moreel gezien al niet kloppen wanneer je ongelijkheid wilt oplossen door middel van discrimineren. Waar ga je dan allemaal positief op discrimineren? Leeftijd, geslacht, huidskleur of iemands postuur? Er zijn zoveel assen dat het praktisch onmogelijk is. Wat ik nou bijzonder mooi vind aan wat Trickle doet, is dat jullie proberen de gelijke kansen te stimuleren en waarborgen.

Wanneer ik in de zee zwem en een haai zie, zorg ik dat ik wegkom. Ook al is de kans minimaal dat deze haai me uiteindelijk zal opeten.

De tweede reden is een wat meer evolutionair argument. Wij als mens zijn in de afgelopen miljoenen jaren ontwikkeld tot een dier, dat heel veel op vooroordelen moet rusten om door het leven te komen. Of deze vooroordelen nou kloppen of niet. Een voorbeeld: Wanneer ik in de zee zwem en een haai zie, zorg ik dat ik wegkom. Ook al is de kans minimaal dat deze haai me uiteindelijk zal opeten. We zijn bang gemaakt door films als Jaws – je kent ze wel. 

Ik denk dat je iedereen gelijke kans moet geven. Of het nou een haai is, of een mens van vlees en bloed. Jong, oud, dik, dun, migratieachtergrond of niet. Juist dit is een bijzonder goed en vooral sterk onderdeel van wat Trickle doet. Je haalt een deel van die vooroordelen weg.”

Diversiteit in de fashion cultuur
,,In de duurzame fashion cultuur waarin wij werken boeit het simpelweg niet of je homo of hetero, licht of donker bent. We zijn heel erg open. Vroeger ben ik werkzaam geweest als consultant. Nou, daar stak de wereld heel anders in elkaar. Mijn gevoel zegt dat we nog wel twee of drie generaties nodig hebben om de ongelijkheid op de arbeidsmarkt de wereld uit te helpen. Misschien nog wel 10… 

Hoe ik de ideale wereld voor me zie? We moeten ons bewust worden van hoe we in elkaar zitten. Wanneer we dat begrijpen dan is ook de oplossing veel makkelijker.”