By Dale | January 15, 2021 | 0 Comments

Trickle & Fatima Warsame

Fatima Warsame is journalist, filmmaker en presentatrice van Late Night Talks. Ze heeft een passie voor het vertellen van verhalen en doet dit dan ook via allerlei verschillende wegen. Met haar talkshow Late Night Talks laten ze een nieuw geluid horen in talkshow Nederland en hopen daarmee een safe space te worden voor iedereen die zijn/haar/diens verhaal wil doen.

“Waar ik op het moment allemaal mee bezig ben? Poeh, ik ben nu voornamelijk bezig met van alles en nog wat. Ik heb heel lang gestudeerd en net journalistiek in Utrecht afgerond. Tussendoor kluste ik al veel bij als freelancer. Toen ik klaar was met mijn studie ging ik onder contract bij NOS Stories en op een gegeven moment ben ik gaan werken bij DWDD tot maart dit jaar. Toen heb ik even een pauze genomen om bij te komen, waarna ik me volledig ging focussen op freelancen. Dat was het moment waarop ik zoveel mogelijk ging kijken naar wat ik leuk vond en waar ik op wil inzetten.

Ik heb tussendoor altijd wel losse klussen gedaan, maar ik wist nog niet echt hoe het was om volledig voor mezelf te werken. Mijn studie is altijd mijn nummer 1 prioriteit geweest, zeker tijdens het laatste jaar. Op dit moment werk ik als redacteur bij RTL nieuws, Harper’s Bazaar en Linda Meiden. Daarnaast ik heb mijn eigen talkshow: Late Night Talks. Mijn focus voor komend jaar is er achter komen wat ik nou allemaal écht heel leuk vind. Ik vind het belangrijk dat ik genoeg voldoening uit mijn werk haal.”

De lange reis naar de School voor Journalistiek

“Ik wilde altijd al de journalistiek in. Dat kwam door Milouska Meulens van het Jeugdjournaal. Ik was eerlijk gezegd echt obsessed door haar. Ik dacht gewoon, dat wil ik ook. Toen ik daarnaar keek was ik een jaar of 8/9. Stiekem wilde ik ook  echt op TV, maar ik dacht, dat kan maar één zwarte vrouw en dat is zij. Ik vond het te spannend om dat als doel te stellen. Ik wil gewoon journalistiek maken, verhalen voor de wereld. Ik was heel verdrietig toen ik en VMBO score had behaald op mijn Cito, omdat je HAVO nodig hebt voor de school voor journalistiek. Dat verdriet zette ik om in super hard werken en uiteindelijk ben ik van het MBO naar HBO gegaan.”

Stiekem wilde ik ook  echt op TV, maar ik dacht, dat kan maar één zwarte vrouw en dat is zij.

“Het was ook wel een strijder systeem. Wanneer je wat wilt bereiken dan moet je ervoor strijden. Ik kom ook uit zo’n gezin dat hier echt in gelooft. Mijn zussen zijn zo’n 10 jaar ouder dan ik. Mijn moeders opvoedstijl was heel anders bij mijn broertje en mij dan bij mijn twee zussen. Ze zei altijd: ‘Jij moet 10x harder werken.’ Ik ben aan het doen wat mijn moeder altijd zei, maar later kom je erachter dat dat best wel fucked up is.”

Het vertellen van eigen verhalen

“Wat mij zo aantrekt in journalistiek is het vertellen van eigen verhalen. Ik vind het gewoon heel vet om een expert voor een dag te zijn op het gebied van wat dan ook. Ergens zie ik het ook wel als een soort van PhD in bullshit want ik weet van alles wel iets. Ik zit nu bijvoorbeeld al drie dagen op een verhaal over borstkanker bij vrouwen. Ik wist dat vrouwen het kunnen krijgen en dat de kans voor vrouwen om het te krijgen hoger ligt dan bij mannen, maar that’s it. En nu duik ik daar helemaal in, heb ik inmiddels met tien experts gesproken, enorm veel rapporten en adviezen gelezen, en mensen komen nu naar mij toe met vragen over het onderwerp. Dat is heel tof, om gewoon heel veel over iets te weten en mezelf daarin uit te dagen. Je bent in mijn rol enorm inhoudelijk bezig. Het is geen knip-en-plakwerk. Juist het hele onderzoek gedeelte vind ik zo interessant.”

Late Night Talks Talkshow

“Alkebulan is door Rudy en Naoual opgezet uit frustratie. Zij gingen vaak naar debatzalen zoals De Balie en de Rode Hoed. Daar vonden ze de onderwerpen die er besproken werden heel interessant, maar ze voelden zich niet veilig in de crowd. Het was eigenlijk gewoon heel stiff. Ze hadden niet het gevoel dat ze vragen konden stellen en dat de invalshoek heel wit was. Zij zijn toen uit die frustratie begonnen met Alkebulan, een overkoepelend project waar Late Night Talks ook een deel van is geworden.”

The Alkebulan Project is een multidisciplinair platform dat in 2013 is opgericht. Of je nou Afrikaans, Colombiaans, Indonesisch of Afro-Amerikaans bent, we delen allemaal de wens om ons te verdiepen in het erfgoed en een platform te creëren voor onze (Afrikaanse) cultuur die vaak wordt gezien als ‘anders’. Het Alkebulan-project bestaat uit muzikanten, kunstenaars, schrijvers en sprekers van over de hele wereld.

“Ik liep ooit stage bij Vice, en Rudy was daar het andere zwarte meisje op kantoor. Die connectie ging van een glimlach naar een knikje naar een keer samen lunchen. Ik was nieuw in Amsterdam en kende daar niemand. Al helemaal geen andere zwarte mensen. Ik kwam uit Utrecht en kende vooral veel Marokkaanse en Turkse mensen. Zij bracht mij in contact met heel veel mensen van kleur en toen vertelde ze me over Alkebulan. Ze heeft me meteen gevraagd of ik iets wilde modereren voor ze en ik zei ja. Ik zei: ‘Ik ben niet goed maar natuurlijk wil ik het doen. Fuck it, let’s do it.’ Zes jaar later zijn we van een eenmalige thema avond naar twee mini festivals en deze maandelijkse talkshow gegaan. Die talkshow is nog lang niet waar we hem hebben willen, maar we zijn wel onderweg. Ik ben in al die jaren zo erg gegroeid en ik heb echt heel veel te danken aan dit platform. Het voelt echt als mijn talkshow, dus ik heb nu absoluut het idee dat ik die host kan zijn die ik vroeger wilde zijn.”

Nuance en positiviteit als kracht

“Wat ik heel erg fijn vind is het andere geluid van Late Night Talks, dat is heel waardevol denk ik. Ik heb het gevoel alsof mensen bezig zijn met een ander geluid dat bijvoorbeeld inclusiever is, maar vaak voelt dat als een attack op het establishment ofzo. Ik vind nuance en positiviteit de krachtigste elementen van onze show. Ik ga andere media niet afvallen of iets. Anderzijds ben ik ook zeker niet helemaal tegen de call-out culture. Het is goed om over onbereikbare platforms zoals bijvoorbeeld Youtube en Google je zegje te doen op internet want dat is de functie. But I’m not gonna call-out anyone.”

De inclusiviteit to-do’s

“Iedereen vervult zijn eigen rol in de movement voor equal rights. Je hebt mensen nodig die aan het protesteren zijn, die aan het schrijven zijn maar je hebt ook mensen die je helemaal niet hoort maar die ondertussen in de boardrooms plek aan het maken zijn voor anderen. Iedereen heeft een eigen rol in de road to justice & equal rights. Ik denk dat ik niks te zeggen heb over iemand anders die deze rol voor zichzelf invult. Ik sta niet op de barricade, ik word niet opgepakt met een KOZP t-shirt. Ik kan wel die mensen versterken door mijn eigen manier van activisme voor te zetten. It all helps. Als Quincy Gario en Jerry Afriyie toentertijd niet met ‘Roet in het eten’ waren begonnen, met daarbij alle andere schouders waar we op staan, dan waren we niet waar we nu zijn. Wij hebben kunnen bouwen op die schouders en zien een Nederland wat het eerder nooit is geweest. Het is echt nodig om verschillende rollen te hebben in deze movement.”

Ik denk wel dat het mijn specifieke kracht is om kritisch te zijn op een positieve manier.

“Ik probeer ook geen Peace to the Middle East te verkopen et cetera. Ik heb ook niet het antwoord op alles. Mensen hoeven absoluut geen voorbeeld te nemen aan mijn specifieke soort activisme. Ik denk wel dat het mijn specifieke kracht is om kritisch te zijn op een positieve manier. Dat past bij mij – ik kan het niet anders. Ook omdat ik zelf een zachtaardig persoon ben en ik het fijn vind om op die manier aangesproken te worden.”

De toekomst van Late Night Talks

“Met Late Night Talks willen heel graag een soort gevestigde safe space zijn om het verhaal te kunnen doen. Op een kritische blik vanuit een ander perspectief, wat nu heel erg mist in talkshow Nederland. Juist de perspectieven die onderbelicht worden zijn voor ons zo belangrijk. Maar hoe dat eruit ziet en in welke vorm? Dat verandert om heel eerlijk te zijn elke week. Het is gewoon een droom waar we heel hard aan werken. Ik ben een journalist, redacteur, of hoe je het wilt noemen. Maar geen enkel van ons is programmamaker. Dat is een kracht maar soms ook een valkuil. Het is onze kracht omdat wij niet vanuit restricties denken. Het anderzijds natuurlijk wel lastig omdat wij bijvoorbeeld niets weten van camerastandpunten. Gelukkig helpen de mensen van Pakhuis de Zwijger ons hier heel erg mee.”

“Over vijf jaar willen wij nog veel beter zijn. We willen op een niet-saaie manier over shit praten die er in de wereld gebeurt. Een belangrijke vraag is ook: ‘Hoe houden we onze leeftijdsgenoten erbij?’ We maken deze show namelijk ook voor mensen als mijn 5 jaar jongere nichtje.”

“En wat nog wel goed is om te weten: iedereen doet dit naast hun fulltime of parttime werk. Je moet ook begrijpen dat de 100% dedication er absoluut is in spirit, maar lang niet altijd in uitvoering. Het is knap dat we dit elke maand weer voor elkaar krijgen, al zeg ik het zelf.”  

Fotografie: Maxime Cardol

Fatima Warsame is journalist, filmmaker en presentatrice van Late Night Talks. Ze heeft een passie voor het vertellen van verhalen en doet dit dan ook via allerlei verschillende wegen. Met haar talkshow Late Night Talks laten ze een nieuw geluid horen in talkshow Nederland en hopen daarmee een safe space te worden voor iedereen die zijn/haar/diens verhaal wil doen.

“Waar ik op het moment allemaal mee bezig ben? Poeh, ik ben nu voornamelijk bezig met van alles en nog wat. Ik heb heel lang gestudeerd en net journalistiek in Utrecht afgerond. Tussendoor kluste ik al veel bij als freelancer. Toen ik klaar was met mijn studie ging ik onder contract bij NOS Stories en op een gegeven moment ben ik gaan werken bij DWDD tot maart dit jaar. Toen heb ik even een pauze genomen om bij te komen, waarna ik me volledig ging focussen op freelancen. Dat was het moment waarop ik zoveel mogelijk ging kijken naar wat ik leuk vond en waar ik op wil inzetten.

Ik heb tussendoor altijd wel losse klussen gedaan, maar ik wist nog niet echt hoe het was om volledig voor mezelf te werken. Mijn studie is altijd mijn nummer 1 prioriteit geweest, zeker tijdens het laatste jaar. Op dit moment werk ik als redacteur bij RTL nieuws, Harper’s Bazaar en Linda Meiden. Daarnaast ik heb mijn eigen talkshow: Late Night Talks. Mijn focus voor komend jaar is er achter komen wat ik nou allemaal écht heel leuk vind. Ik vind het belangrijk dat ik genoeg voldoening uit mijn werk haal.”

De lange reis naar de School voor Journalistiek

“Ik wilde altijd al de journalistiek in. Dat kwam door Milouska Meulens van het Jeugdjournaal. Ik was eerlijk gezegd echt obsessed door haar. Ik dacht gewoon, dat wil ik ook. Toen ik daarnaar keek was ik een jaar of 8/9. Stiekem wilde ik ook  echt op TV, maar ik dacht, dat kan maar één zwarte vrouw en dat is zij. Ik vond het te spannend om dat als doel te stellen. Ik wil gewoon journalistiek maken, verhalen voor de wereld. Ik was heel verdrietig toen ik en VMBO score had behaald op mijn Cito, omdat je HAVO nodig hebt voor de school voor journalistiek. Dat verdriet zette ik om in super hard werken en uiteindelijk ben ik van het MBO naar HBO gegaan.”

Stiekem wilde ik ook  echt op TV, maar ik dacht, dat kan maar één zwarte vrouw en dat is zij.

“Het was ook wel een strijder systeem. Wanneer je wat wilt bereiken dan moet je ervoor strijden. Ik kom ook uit zo’n gezin dat hier echt in gelooft. Mijn zussen zijn zo’n 10 jaar ouder dan ik. Mijn moeders opvoedstijl was heel anders bij mijn broertje en mij dan bij mijn twee zussen. Ze zei altijd: ‘Jij moet 10x harder werken.’ Ik ben aan het doen wat mijn moeder altijd zei, maar later kom je erachter dat dat best wel fucked up is.”

Het vertellen van eigen verhalen

“Wat mij zo aantrekt in journalistiek is het vertellen van eigen verhalen. Ik vind het gewoon heel vet om een expert voor een dag te zijn op het gebied van wat dan ook. Ergens zie ik het ook wel als een soort van PhD in bullshit want ik weet van alles wel iets. Ik zit nu bijvoorbeeld al drie dagen op een verhaal over borstkanker bij vrouwen. Ik wist dat vrouwen het kunnen krijgen en dat de kans voor vrouwen om het te krijgen hoger ligt dan bij mannen, maar that’s it. En nu duik ik daar helemaal in, heb ik inmiddels met tien experts gesproken, enorm veel rapporten en adviezen gelezen, en mensen komen nu naar mij toe met vragen over het onderwerp. Dat is heel tof, om gewoon heel veel over iets te weten en mezelf daarin uit te dagen. Je bent in mijn rol enorm inhoudelijk bezig. Het is geen knip-en-plakwerk. Juist het hele onderzoek gedeelte vind ik zo interessant.”

Late Night Talks Talkshow

“Alkebulan is door Rudy en Naoual opgezet uit frustratie. Zij gingen vaak naar debatzalen zoals De Balie en de Rode Hoed. Daar vonden ze de onderwerpen die er besproken werden heel interessant, maar ze voelden zich niet veilig in de crowd. Het was eigenlijk gewoon heel stiff. Ze hadden niet het gevoel dat ze vragen konden stellen en dat de invalshoek heel wit was. Zij zijn toen uit die frustratie begonnen met Alkebulan, een overkoepelend project waar Late Night Talks ook een deel van is geworden.”

The Alkebulan Project is een multidisciplinair platform dat in 2013 is opgericht. Of je nou Afrikaans, Colombiaans, Indonesisch of Afro-Amerikaans bent, we delen allemaal de wens om ons te verdiepen in het erfgoed en een platform te creëren voor onze (Afrikaanse) cultuur die vaak wordt gezien als ‘anders’. Het Alkebulan-project bestaat uit muzikanten, kunstenaars, schrijvers en sprekers van over de hele wereld.

“Ik liep ooit stage bij Vice, en Rudy was daar het andere zwarte meisje op kantoor. Die connectie ging van een glimlach naar een knikje naar een keer samen lunchen. Ik was nieuw in Amsterdam en kende daar niemand. Al helemaal geen andere zwarte mensen. Ik kwam uit Utrecht en kende vooral veel Marokkaanse en Turkse mensen. Zij bracht mij in contact met heel veel mensen van kleur en toen vertelde ze me over Alkebulan. Ze heeft me meteen gevraagd of ik iets wilde modereren voor ze en ik zei ja. Ik zei: ‘Ik ben niet goed maar natuurlijk wil ik het doen. Fuck it, let’s do it.’ Zes jaar later zijn we van een eenmalige thema avond naar twee mini festivals en deze maandelijkse talkshow gegaan. Die talkshow is nog lang niet waar we hem hebben willen, maar we zijn wel onderweg. Ik ben in al die jaren zo erg gegroeid en ik heb echt heel veel te danken aan dit platform. Het voelt echt als mijn talkshow, dus ik heb nu absoluut het idee dat ik die host kan zijn die ik vroeger wilde zijn.”

Nuance en positiviteit als kracht

“Wat ik heel erg fijn vind is het andere geluid van Late Night Talks, dat is heel waardevol denk ik. Ik heb het gevoel alsof mensen bezig zijn met een ander geluid dat bijvoorbeeld inclusiever is, maar vaak voelt dat als een attack op het establishment ofzo. Ik vind nuance en positiviteit de krachtigste elementen van onze show. Ik ga andere media niet afvallen of iets. Anderzijds ben ik ook zeker niet helemaal tegen de call-out culture. Het is goed om over onbereikbare platforms zoals bijvoorbeeld Youtube en Google je zegje te doen op internet want dat is de functie. But I’m not gonna call-out anyone.”

De inclusiviteit to-do’s

“Iedereen vervult zijn eigen rol in de movement voor equal rights. Je hebt mensen nodig die aan het protesteren zijn, die aan het schrijven zijn maar je hebt ook mensen die je helemaal niet hoort maar die ondertussen in de boardrooms plek aan het maken zijn voor anderen. Iedereen heeft een eigen rol in de road to justice & equal rights. Ik denk dat ik niks te zeggen heb over iemand anders die deze rol voor zichzelf invult. Ik sta niet op de barricade, ik word niet opgepakt met een KOZP t-shirt. Ik kan wel die mensen versterken door mijn eigen manier van activisme voor te zetten. It all helps. Als Quincy Gario en Jerry Afriyie toentertijd niet met ‘Roet in het eten’ waren begonnen, met daarbij alle andere schouders waar we op staan, dan waren we niet waar we nu zijn. Wij hebben kunnen bouwen op die schouders en zien een Nederland wat het eerder nooit is geweest. Het is echt nodig om verschillende rollen te hebben in deze movement.”

Ik denk wel dat het mijn specifieke kracht is om kritisch te zijn op een positieve manier.

“Ik probeer ook geen Peace to the Middle East te verkopen et cetera. Ik heb ook niet het antwoord op alles. Mensen hoeven absoluut geen voorbeeld te nemen aan mijn specifieke soort activisme. Ik denk wel dat het mijn specifieke kracht is om kritisch te zijn op een positieve manier. Dat past bij mij – ik kan het niet anders. Ook omdat ik zelf een zachtaardig persoon ben en ik het fijn vind om op die manier aangesproken te worden.”

De toekomst van Late Night Talks

“Met Late Night Talks willen heel graag een soort gevestigde safe space zijn om het verhaal te kunnen doen. Op een kritische blik vanuit een ander perspectief, wat nu heel erg mist in talkshow Nederland. Juist de perspectieven die onderbelicht worden zijn voor ons zo belangrijk. Maar hoe dat eruit ziet en in welke vorm? Dat verandert om heel eerlijk te zijn elke week. Het is gewoon een droom waar we heel hard aan werken. Ik ben een journalist, redacteur, of hoe je het wilt noemen. Maar geen enkel van ons is programmamaker. Dat is een kracht maar soms ook een valkuil. Het is onze kracht omdat wij niet vanuit restricties denken. Het anderzijds natuurlijk wel lastig omdat wij bijvoorbeeld niets weten van camerastandpunten. Gelukkig helpen de mensen van Pakhuis de Zwijger ons hier heel erg mee.”

“Over vijf jaar willen wij nog veel beter zijn. We willen op een niet-saaie manier over shit praten die er in de wereld gebeurt. Een belangrijke vraag is ook: ‘Hoe houden we onze leeftijdsgenoten erbij?’ We maken deze show namelijk ook voor mensen als mijn 5 jaar jongere nichtje.”

“En wat nog wel goed is om te weten: iedereen doet dit naast hun fulltime of parttime werk. Je moet ook begrijpen dat de 100% dedication er absoluut is in spirit, maar lang niet altijd in uitvoering. Het is knap dat we dit elke maand weer voor elkaar krijgen, al zeg ik het zelf.”  

Fotografie: Maxime Cardol