Amber Westerborg
By Roos | April 8, 2021 | 0 Comments

“Je moet bereid zijn om te leren.”

Amber Westerborg is 32 jaar en woont in Amsterdam. Ze is werkzaam als Director of Sustainability & Impact bij The Student Hotel. In deze functie houdt ze zich bezig met de duurzaamheidsstrategie – zowel op het gebied van milieu als op het gebied van de community. Samen met een aantal collega’s zet ze zich in voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Zo ontwikkelt ze onder andere samen met hen een diversiteitstraining voor al het personeel van The Student Hotel. 

“Ik heb een studie gedaan in Sociale Geografie en daarna maakte ik de International Development Studies master af. Van jongs af aan ben ik me bewust ervan geweest dat ik geluk heb met waar en wanneer ik geboren ben. Als baby heb je daar natuurlijk niks over te zeggen. I was born in the right place, at the right time. Ik voelde al vrij snel de drang om iets te doen voor de wereld. Dat heeft me altijd gedreven in m’n studiekeuze en in m’n zoektocht naar werk. “

Goed zijn voor je medemens is gewoon belangrijk.

Impact maken op het gebied van diversiteit

“Voor mij is impact maken op het gebied van diversiteit iets dat me persoonlijk raakt. Mijn moeder is maatschappelijk werker en mijn vader is psychiater. Hij komt uit Suriname wat betekent dat ik een dubbelbloed ben. Daarnaast heb ik een vrij groot rechtvaardigheidsgevoel. Dat is echt een persoonlijke drijfveer. De maatschappij is zeker niet altijd inclusief en daar maak ik me zorgen om. Ik zou misschien wel zeggen dat sociale duurzaamheid nog dichter bij mij staat dan ecologische duurzaamheid. Goed zijn voor je medemens is gewoon belangrijk. Ik ben daar heel gepassioneerd over en kan er gelukkig makkelijk over praten.

Ik ben me altijd bewust van waar ik wel of niet bij hoor.

Vanaf jonge leeftijd ben ik me heel bewust geweest van mijn eigen identiteit, omdat ik toch op bleef vallen. Als ik tegen Surinaamse mensen zeg dat ik Surinaams ben lachen ze me uit want ik ben geen ‘echte’. Maar hetzelfde geldt voor mijn Nederlandse identiteit. Ik ben me altijd bewust van waar ik wel of niet bij hoor. Dat gevoel bepaalt mede hoe ik in het hele D&I stuk bij The Student Hotel sta.” 

Jezelf thuis voelen 

“Voor mij heeft inclusie met je thuisvoelen te maken. Ik ben opgegroeid in Apeldoorn en zat daar op het Gymnasium waar ik een van de weinige mensen van kleur was. We hadden tijdens geschiedenis wel vijf hoofdstukken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog maar heel weinig over  mijn eigen verhaal en het verhaal van Suriname. Ik ben altijd op zoek geweest naar ‘mijn mensen’, ‘my tribe’. 

Dat is voor mij het leuke aan diversiteit. Dat je meerdere dingen kan zijn.

Nu ik ouder word krijgt het een nog grotere rol in mijn leven. Dat hoor je wel vaker van dubbel bloedjes. Dat gevoel… dat is voor mij het leuke aan diversiteit. Dat je meerdere dingen kunt zijn. Als je meerdere soorten mensen en groepen bij elkaar zet, dan hoef je niet maar 1 ding te zijn, dan kan je daar doorheen breken. Je moet je op meerdere manieren kunnen thuis voelen, dat is denk ik waar het vooral om gaat.”

Het ontstaan van het D&I board bij The Student Hotel 

“De wederopstanding van de Black Lives Matter protesten n.a.v de dood van George Floyd wakkerde het gesprek aan bij ons bedrijf. We richtten met een aantal collega’s het D&I board in de zomer van vorig jaar op, waar we iets langer dan een half jaar mee bezig zijn geweest. Het was eerlijk gezegd niet echt een vraag of ik erin zou komen – het klopt vanuit mijn rol en ik voel mij ook persoonlijk betrokken.

Het ontstaan van het board werd door het gehele team toegejuicht. 

We vinden het belangrijk dat er afgevaardigden in het board zitten van verschillende afdelingen. Daarin proberen we ook een goede mix te vinden. Hetzelfde geldt voor het aantal seniors en juniors. Dus de samenstelling van het D&I board is echt een nieuw team geworden.

Het ontstaan van het board werd door het gehele team toegejuigd. De behoefte om meer na te denken over diversiteit en inclusiviteit binnen ons bedrijf is er zeker. Ik weet niet of mensen toen al direct meerdere verwachtingen hadden, maar ze vonden het sowieso een stap in de goede richting.

Na jullie diversiteitstraining zijn er echt collega’s naar ons toe zijn gekomen die hier nog nooit eerder over na hadden gedacht. Ze bieden zelfs aan om er samen met ons over te blijven meepraten. 

Als D&I board hebben we een aantal thema’s bepaald waarop we ons gaan richten. Inclusie is belangrijk vanaf het recruitment proces tot het moment dat je echt onderdeel bent van het team. Het gehele proces focust zich op de company culture en hoe je jezelf blijft onderwijzen.

Een paar voorbeelden hiervan zijn: Het herzien van onze recruitment taal, want dat speelt een grote rol bij hoe inclusief je bent. Daar is mijn collega Joris heel veel mee bezig geweest. We hebben diversiteitstrainingen van Trickle gevolgd en in het voorjaar gaan we onze eigen workshop uitrollen. Het concept is af en dat gaan we nu testen. Het is een workshop waar ieder team doorheen gaat met als doel om bewuster te worden van D&I en samen afspraken te maken over hoe ze inclusiever gaan worden.”

Tegen de stroom inzwemmen

“As duurzaamheidsmanagers zwemmen we bij grote partijen vaak tegen de stroom in. Je wilt iets veranderen en dat is niet hetzelfde als iets bouwen. Daarom gaat het bij de een gemakkelijker dan bij de ander. Dat verschilt ook binnen mijn projecten. Sommige gaan makkelijker dan andere. Voor dit traject en voor het D&I board is er onder mijn collega’s best veel draagvlak en dat helpt ontzettend in het ontwikkelingsproces. Ik werk in een jong bedrijf en ik geloof er in dat dat iets uitmaakt.

Ik denk dat daar een bepaald soort willingness voor zijn. Je moet bereid zijn om te leren.

Wat ik denk dat de uitdaging is, voor veel bedrijven en voor veel managementlagen die hierover gaan, is dat ze het niet zien als een probleem. Of dat het heel bewust gaat over man/vrouw, wit/zwart, maar niet het hele spectrum. Ik denk dat daar een bepaald soort willingness voor moet zijn. Je moet bereid zijn om te leren. En wat ook belangrijk is, is dat het geen persoonlijke aanval is op iemand. Het is niet dat jij als witte man de personificatie van alle witte mannen bent en dat alles fout is. Ik denk dat we dat echt nog moeilijk vinden om te begrijpen.. Zodra je nu white privilege zegt  schiet iedereen in de weerstand. Terwijl als je even nadenkt over privilege, zul je begrijpen dat het er ook mee te maken kan hebben dat je twee ouders hebt met een goede baan. Dan heb je al een streepje voor.

De cancel culture is heel groot geworden. Zodra je een misstap doet loop je het risico te worden aangevallen en afgeschreven. 

Elaine Welteroth is een Amerikaanse schrijver en editor, en werd in 2016 de eerste African American editor-in-chief bij Teen Vogue. Zij zei iets moois over cancel culture: “If you cancel them you lock them out. If you disagree and welcome them in, you can teach them something.”

Die safe space creëren en daarbij bereid zijn om te leren, dat is wat een hele belangrijke eerste stap gaat zijn. De tweede stap is om mensen in te schakelen. Er zijn genoeg mensen die hier heel veel van weten. Het is een vak op zich. Veel bedrijven hebben diversity managers, maar als dat voor jouw bedrijf nog niet aan de orde is dan zijn diversiteitstrainingen zoals die van jullie heel belangrijk.”